Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over Geleid bezoek aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten en het stadhuis van Antwerpen

Geleid bezoek aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten en het stadhuis van Antwerpen

Er werd lang naar uitgekeken en op 24 september is het zo ver, na 11 jaar gaat het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen terug open voor het publiek. Niet alleen de binnenkant van het museum onderging een metamorfose, ook de gerestaureerde gevel – inclusief een nieuwe mozaïek bij de inkom – en de inrichting van een echte museumtuin, staan tijdens het bezoek garant voor een totaalbeleving. Een sterk staaltje architectuur, een collectie in topvorm en een uitgebreid aanbod is wat je mag verwachten. In een gloednieuw museumgebouw toont het KMSKA meer dan 600 kunstwerken. Ieder werk ging door de handen van een team restauratoren. Maar liefst 200 meesterwerken werden de voorbije jaren zorgvuldig gerestaureerd. Niet enkel het nieuwe gebouw maar ook de collectie is klaar om de bezoekers te trakteren op een ongeziene ervaring. Ga je mee?

Een belangrijk onderdeel van de verbouwing omvatte het bouwen van nieuwe museumzalen binnen de muren van het historische museum. Het museum, dat in 1890 opende, kampt al tegen 1910 met plaatsgebrek door de groei van de collectie en een nieuwe visie op presenteren. Dat wordt aangepakt in de jaren ’20. De lange doorlopende galerijen op de benedenverdieping en de binnentuinen worden omgebouwd tot tentoonstellingszalen. Na de verbouwing van 1925-1926 blijft men een actief aankoopbeleid voeren. Bovendien mag het museum vaak schenkingen ontvangen. Hoewel elke museumverdieping zo ongeveer een voetbalveld groot is, bleef plaatsgebrek één van de belangrijkste pijnpunten. Door hedendaagse zalen binnenin het museum te bouwen, werd de tentoonstellingsruimte met 40% vergroot.

Het KMSKA biedt plaats aan zeven eeuwen kunst van Vlaamse primitieven tot expressionisten, wereldberoemde meesters. De meest omvangrijke en belangrijke collecties van James Ensor en Rik Wouters. Maar liefst 111 topstukken uit de collectie maken deel uit van de Topstukkenlijst van Vlaanderen. Internationale toppers zoals Fouquet, Titiaan, Alechinsky, Modigliani, Rodin, Chagall, … hebben een mondiale aantrekkingskracht.

En dan is er natuurlijk ook nog Pieter Paul Rubens. Het Museum bezit een grote Rubens-collectie die het onder meer dankt aan de Sint-Lucasgilde. Rubens was er secretaris en eredeken. Napoleon verkaste heel wat werken naar Frankrijk, maar na de Slag van Waterloo kwamen ze weer thuis in het museum van de Academie van Antwerpen. Andere schilderijen, tekeningen en gravures kwamen in de collectie via ruil, aankoop of legaat. Rubens is één van de belangrijkste schilders uit de Europese kunstgeschiedenis. De meester van de Vlaamse barok liet 2.500 composities en zo’n 10.000 kunstwerken na. Schilderijen, tekeningen, boekillustraties en zelfs wandtapijten. Rubens was een artistieke duizendpoot, leidde een succesvol atelier, voerde diplomatieke missies uit.

Na het bezoek aan het KMSKA is het tijd om van al dat moois na te genieten tijdens de vrije lunch zodat we na de middag weer fit zijn om het gerestaureerde stadhuis te bezoeken. De grondige restauratie die met de steun van de Vlaamse overheid in de periode 2018-2022 werd uitgevoerd, heeft er voor gezorgd dat het stadhuis, dat een waardevol onroerend erfgoed is op de Grote Markt, een hedendaags, duurzaam en open huis is geworden voor de Antwerpenaren.

Onze rondleiding start met de renaissance buitenzijde van het stadhuis. Op de gelijkvloerse verdieping wordt de geschiedenis en de restauratie van dit indrukwekkende gebouw toegelicht om nadien te eindigen op het vermaarde ‘Schoon Verdiep’, waar we kennis maken met de monumentale pracht, de sociale en culturele betekenis en de huidige politieke functie van dit schitterende stadhuis, een groots paleis waarin de Antwerpenaren zich wereldburgers voelen.

Praktisch

- 07.45u. Afspraak aan het NMBS-station Tongeren

- 07.52u. Vertrek trein naar Antwerpen

- 09.37u. Aankomst Antwerpen centraal

- 11.00u. Geleid bezoek aan het museum

- Vrije lunch

- 15.15u Geleid bezoek aan stadhuis

- 17.00u Vrij

- elke uur is er een rechtstreekse trein naar Tongeren

Prijs: € 40 per persoon. In de prijs zijn inbegrepen: de geleide bezoeken en de inkomgelden.

De inschrijvingen worden verwacht vóór uiterlijk 8 november 2022. Uw inschrijving is pas geldig van zodra wij de betaling ontvangen hebben op rekening BE02 3350 1549 0340 van het Willemsfonds Tongeren.

De deelnemers zorgen zelf voor hun treinticket.

Houders van een Museumpas betalen € 20!

 

 

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Meer info nodig? Contacteer:
Lutgart Voets
tongeren@willemsfonds.be
0472 69 33 81

Sluit Mijn Willemsfonds