Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?
Wie zoekt die vindt.
Wie zoekt die vindt.
In 2017, 105 jaar na de plechtige inhuldiging van de juwelierszaak Wolfers Frères in 1912, werd de winkel opnieuw in zijn authentieke opstelling getoond. Daarvoor werd in het Museum Kunst & Geschiedenis een zaal vrijgemaakt van quasi dezelfde oppervlakte en vorm als de ruimte die Victor Horta had voorzien in het gebouw gelegen in de Arenbergstraat te Brussel. Op basis van een grondige historische studie werden de vitrines en toonbanken geplaatst zoals Horta ze had voorzien. Daarvoor werd de kleine, voorlopige opstelling van het meubilair in het museum ontmanteld en werden de opgeslagen interieurelementen uit de reserves gehaald. Ook de oorspronkelijke toegangsdeuren werden geïntegreerd. U zal u de zaal betreden zoals vroeger het uitgelezen cliënteel de juwelierszaak binnen wandelde.
Het winkelinterieur werd volgens de regels van de kunst gerestaureerd. Al het meubilair, gemaakt van Cubaans mahoniehout werd gereinigd en de originele vernislaag werd hersteld. De fluweelbekleding van de binnenzijde van de toonkasten werd opnieuw geweven naar het voorbeeld van de originele stof. Het patina van het brons beslag werd opgefrist.
Daardoor is de oorspronkelijke kleurenharmonie zoals Victor Horta die bedacht had, opnieuw zichtbaar geworden: een sublieme combinatie van donkerrood gepolitoerd mahonie, donkergroen fluweel en goudaccenten van het beslag, dat alles in harmonie met de mauve kleur van de muren. Door deze doorgedreven restauratie en wederopbouw komt u als het ware terecht in de exclusieve Brusselse zaak van luxeobjecten. Deskundige gidsen begeleiden ons doorheen al dit moois.
De bus brengt ons dan naar de stad, waar we in de buurt van de BOZAR, de gelegenheid hebben om te lunchen en ons voor te bereiden voor de tentoonstelling ‘Beyond Klimt - New horizons in Central Europe, 1914-1938’.
Het einde van WOI en het Oostenrijks-Hongaarse Rijk betekende ook de revival van omvangrijke ontwikkelingen in de kunst. Politieke en economische verschuivingen brachten artistieke migraties, nieuwe ideeën en perspectieven op gang. Kunstenaars stampten nieuwe netwerken uit de grond, ontmoetten elkaar in kunstcentra en internationale verenigingen en communiceerden via tijdschriften over politieke grenzen heen. Ze plaatsten hun artistieke identiteit boven hun nationaliteit.
In deze tentoonstelling bekijken we de Centraal-Europese gebieden in volle verandering door de blik van Gustav Klimt, Josef Capek, Egon Schiele, Oskar Kokoschka, László Moholy-Nagy en 75 andere kunstenaars.
Nadien heeft u nog wat vrije tijd om na te genieten.