Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?
Wie zoekt die vindt.
Wie zoekt die vindt.
Abdij van Park
Op onze weg naar Brussel vonden we als mooie vervanger een bezoek aan de Abdij van Park in Heverlee, een unieke en bijzondere erfgoedplek waar historisch erfgoed en bruisende bedrijvigheid elkaar feilloos vinden. Deze Norbertijnenabdij is een bijzondere oase van rust. Een open ruimte met landerijen, dreven, vijvers en weiden, die uitnodigt voor een wandeling.
De abdij werd in 1129 gesticht op initiatief van Godfried I met de Baard, graaf van Leuven en hertog van Neder-Lotharingen. Hij vroeg aan de toenmalige abt van de premonstratenzerabdij te Laon om een abdij in de buurt van Leuven te stichten. De graaf stond hiervoor een park en een jachtslot af. De meier van Leuven schonk nog meer gronden met daarop een watermolen.
Bouwstijlen van romaans over gotiek, renaissance en (laat-) barokke architectuur lieten hier hun sporen na in een typische, Brabantse versie. Hierdoor is de abdij ondanks de verschillende bouwperiodes een architectonisch ensemble.
Een abdij is ook een leef- en werkgemeenschap. Paters, abten, rentmeesters, muziekpaters, boeren, molenaars, … Elk had zijn eigen rol. Ook vandaag werkt Abdij van Park nog steeds op eenzelfde manier. Nieuwe mensen en organisaties vervoegden de Norbertijnen. En samen zorgen ze dat de abdij bruist van het leven! Tijdens deze binnen- en buitenrondleiding leer je meer over het functioneren van de abdij, zowel vroeger als nu.
We nemen een vrije lunch in de prachtige gerestaureerde abdijmolen, uniek gelegen naast de vijvers van de abdij en zetten nadien onze rit verder naar Brussel.
NAVO-Hoofdkwartier
De NAVO vierde in 2019 haar 70ste verjaardag in een gloednieuw gebouw. Het is een indrukwekkend staaltje architectuur. Een hoofdbalk met acht zijarmen beslaat zo'n 250.000 vierkante meter, waarvan ongeveer de helft kantoorruimte. Glas zorgt voor veel transparantie, moderne bouw- en verwarmingstechnieken en groendaken staan in voor een verkleining van de ecologische voetafdruk.
Maar wat gebeurt er nu eigenlijk achter de muren van dat hoofdkwartier? Het NAVO-hoofdkwartier is het politieke en administratieve hoofdkwartier van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Na eerdere vestigingen in Londen en Parijs is het sinds 1967 gelegen in Brussel. Het ligt zo'n 80km ten noorden van het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Casteau, nog steeds Supreme Headquarters Allied Powers Europe geheten, hoewel het tegenwoordig het Allied Command Operations huisvest, wat de militaire operaties van de NAVO wereldwijd aanstuurt.
Het NAVO-hoofdkwartier is de permanente zetel van de Noord-Atlantische Raad. Het hoofdkwartier huisvest ook het kabinet van de secretaris-generaal van de NAVO en de kantoren van de nationale delegaties van de 31 lidstaten, en de kantoren van de verbindingsofficieren en diplomatieke missies van 19 partnerlanden. In het NAVO-hoofdkwartier is ook de centrale administratie, het internationaal secretariaat en de internationale militaire generale staf gehuisvest.
De lay-out van het nieuw hoofdkwartier - waarvan de plannen dateren uit 2005 - kan gezien worden als twee handen met telkens vier vingers, die als een symbool van eenheid in elkaar verstrengeld zijn.
Praktisch
- 08.15u Opstapplaats Diepenbeek (vooraf verwittigen a.u.b.)
- 08.45u Vertrek te Tongeren – bus stopplaats Eeuwfeestwal t.h.v. Casino
- 10.00u Aanvang geleid bezoek aan de abdij van Park
- 12.00u Vrije lunch in Brasserie De Abdijmolen
- 13.15u Vertrek naar NAVO
- 14.00u Geleid bezoek aan het NAVO-hoofdkwartier
Prijs
€ 45 per persoon. In de prijs zijn inbegrepen: de bus, inkom en geleid bezoek aan de tentoonstelling aan ‘Aan tafel’, bezoek aan het NAVO-hoofdkwartier, de fooi voor de chauffeur. De inschrijvingen worden verwacht vóór uiterlijk 5 september. Uw inschrijving is pas geldig van zodra wij de betaling ontvangen hebben op rekening BE32 0019 4259 0102 van het Willemsfonds Tongeren.
DEZE UITSTAP IS UITVERKOCHT !