Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?
Wie zoekt die vindt.
Wie zoekt die vindt.
Ongekend is onbemind. In deze tentoonstelling over de Kopten wordt u een ander Egypte getoond. Egypte associeert men meestal met Pyramides, mummies en hiërogliefen. Maar een andere cultuur die zich vanaf de 4de eeuw ontwikkelt, is deze van de Kopten. Ze stellen zich graag voor als de laatste erfgenamen van de faraonische beschaving.
De expo situeert zich in het Egypte waar het christendom wortel schoot. De cultuur van de Kopten, de christelijke Egyptenaren, was lange tijd ongekend voor het Westen. Sinds het einde van de 19de eeuw was er een grote fascinatie voor Egypte. Europa herontdekte het vergeten Egypte met een enorme belangstelling voor de Kopten. Er werden indrukwekkende verzamelingen opgebouwd en tentoongesteld.
Het Teseum kreeg de uitzonderlijke gelegenheid om stukken te lenen uit de rijke collectie van The Phoebus Foundation, opgericht om de toekomst te verzekeren van de privécollectie van Fernand en Karine Huts en van het familiebedrijf Katoen Natie.
Maar liefst 80 objecten gaande van kledij, weefsels tot gereedschap vertellen ons meer over de ambacht van de Kopten. Het boeiende van de tentoonstelling is dat niet alleen weefsels worden getoond, maar dat ook ruimschoots aandacht wordt besteed aan de mensen die het ooit droegen en de cultuur waarin ze leefden. Men kan zich te goed doen aan koptische teksten, architectuurfragmenten, aardewerk en huishoudelijke voorwerpen uit het dagelijkse leven.
We hebben er lang op gewacht, maar op 1 september opent de archeologische site van het Teseum zijn deuren voor het publiek en worden de geheimen van de archeologische ondergrond van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek onthuld. Hier ontdekken we 2000 jaar geschiedenis! Generaties lang bouwde men aan onze stad om er te leven, te werken en te wonen. De muren en funderingen van deze evoluerende stad staan er nog. Wij gaan deze bewonderen want het is een van de meest tot de verbeelding sprekende vindplaatsen in de Benelux. Onder de huidige basiliek liggen restanten van liefst zeven kerken en men vond ook sporen van Romeinse bouwwerken terug. Drie meter onder de grond vertellen eeuwenoude stenen het verhaal van de stad, haar bewoners en de kerk.
Na afloop trakteren wij u op een lekkere verfrissing naar keuze in café ’t Gerechtshof.
Praktisch: 18.00u afspraak aan het Teseum, Vrijthof - 20.00u afspraak in café ’t Gerechtshof
Prijs: € 15 per persoon. In de prijs zijn inbegrepen: de gidsen, de inkom voor beide bezoeken en een consummatie in café ’t Gerechtshof.
De inschrijvingen worden verwacht vóór 1 september 2018. Uw inschrijving is pas geldig van zodra wij de betaling ontvangen hebben op rekening BE02 3350 1549 0340 van het Willemsfonds Tongeren.