Wat als je deze historische barok in contact brengt met hedendaagse barokmeesters? Dan ontdek je verrassende gelijkenissen tussen vroeger en nu. Dan zie je dat Antwerpen al eeuwenlang een magneet is voor mensen uit alle hoeken van de wereld; om er schoonheid te beleven, om er kunst te maken. Kortom: tijdens de Cultuurdag 2018 gaan we samen helemaal barok!
PROGRAMMA VOORMIDDAG
We verwachten je tussen 9u30 en 10u in het Felix Pakhuis aan de Godefriduskaai 30 in Antwerpen. Koffie, thee en mini-chocoladebroodjes en -croissants staan er voor jou klaar.
Om 10u genieten we van een inleiding door een expert tot de tentoonstelling ‘Michaelina’. Na deze uiteenzetting van een half uur, wandelen we samen naar het MAS om er elk op eigen tempo de tentoonstelling te ontdekken.
‘Michaelina’, leading lady van de barok
De tentoonstelling demonstreert het uitzonderlijke talent van een kunstenares die groot werd in een periode waarin vrouwelijke artiesten zeldzaam waren. Michaelina Wautier was een tijdgenote van Rubens. Ze onderscheidt zich van haar vrouwelijke collega’s door de genres die ze beoefende. Zo waagt ze zich aan historiestukken op groot formaat, een uitdaging die zelfs veel mannelijke schilders niet aangingen. Haar meesterwerk is ongetwijfeld ‘Bacchusstoet’, een werk op groot formaat waarbij ze zonder schroom haar kennis van de mannelijke anatomie demonstreert. Wautier beeldt zichzelf er ook op af als halfnaakte bacchante die je zelfverzekerd in de ogen kijkt. Michaelina’s oeuvre wordt vandaag nog volop gereconstrueerd. De kunstenares is vandaag een rijzende ster op de kunstmarkt, waar haar werk opvallend hoge prijzen haalt. ‘Michaelina’ is de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van de barokke kunstenares.
Barok Burez
In de wandelboulevard van het MAS kan je ‘Barok Burez’ meepikken, een fotoreeks van de jonge fotograaf-kunstenaar Athos Burez over barok. Met dertig beelden en installaties zorgt hij voor een eigenzinnige en hedendaagse kijk op verschillende genres uit de stijlperiode. Oude barokke elementen gaan hand in hand met het nu. Zo ontstaat een geheel nieuwe en unieke barokke beeldcultuur.
LUNCH
Om 12u45 verwachten we jou terug in het Felix Pakhuis voor een heerlijke lunch. Het restaurant werkt uitsluitend met producten die beschikbaar zijn op de dag dat ze de pot ingaan. Om die reden is het menu dus nog niet gekend. Lekker en vers, dat zal het beslist zijn! Er is keuze uit vis, vlees of vegetarisch. Allergieën? Laat het ons zeker weten.
PROGRAMMA NAMIDDAG
Om 13u30 starten vijf verschillende modules. Deze kan je apart kiezen bij het programma-onderdeel.
BEREIKBAARHEID
Antwerpen is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer! Je stapt af in het treinstation Antwerpen Centraal. Een ‘steward’ van het Willemsfonds staat in de hal van Antwerpen Centraal klaar om je te begeleiden naar de correcte opstapplaats (bus/tram).
De provincies Limburg en Oost-Vlaanderen hebben ervoor gekozen een bus in te leggen.
Bus 1: Diepenbeek (aan busmaatschappij de Zigeuner) om 7u30 en aan Tongeren Casino om 8u.
Bus 2: Herzele (kerkplein) om 7u45, Gent (P+R Gentbrugge - Land van Rodelaan) om 8u15 en P+R Waasmunster om 9u. Met busmaatschappij Patrick Cars.
De dag zelf verplaatsen we ons met deze bussen en met het openbaar vervoer.
INSCHRIJVEN
Doe je op
www.willemsfonds.be Of bij ons secretariaat op info@willemsfonds.be of 09-224 10 75. Vermeld je naam, adres, e-mailadres en/of telefoonnummer. Geef ons ook de keuze van je namiddagmodule door (A / B / C / D / E) en of je meerijdt met de bus (1 of 2) en mee luncht (vlees/vis/vegi).
Stort het correcte bedrag op BE39 0010 2817 2819 van Willemsfonds vzw.
Alle modules zijn beperkt in aantal deelnemers. Wacht dus niet te lang als je zeker wil zijn van jouw plaatsje! Inschrijven kan tot en met zondag 20 mei.