Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?
Wie zoekt die vindt.
Wie zoekt die vindt.
©Denis Pieters
Na de indrukwekkende huldemomenten, tentoonstellingen en evocaties van de Grote Oorlog 1914-1918 bleef zeker één aspect onderbelicht: hoe onderging de gewone man en vrouw in de straat die brutale bezetting van hun land, van hun stad? Voor Gent bleek dat het die vier ellendige jaren allerminst lijdzaam onderging. Integendeel. Het oude rebelse karakter van de Gentenaar dreef onverwoestbaar boven en inspireerde subtiel tot al die daden van geweldloos verzet, sabotage en van wederzijdse steun waardoor de bevolking - ongebroken - de jaren van donkerte en ontbering doorkwam.
Het Willemsfonds Gent is fier om hiervan een beeld te brengen. Deze monografie van de hand van auteur Patrick Vanleene hoort bij de tentoonstelling “Rebels Gent 1914-1918”. Monografie en tentoonstelling in het Lakenmetershuis leggen ultiem iets vast van die onbekende geschiedenis hoe de Gentse bevolking dag na dag oorlog en bezetter wist te overleven.
Een bijzonder woord van dank is verschuldigd aan Frankie Van Rossem. Alle voorwerpen, affiches en materiaal komen uit zijn unieke verzameling, samen met deze van de universiteitsbibliotheek Gent, het Stadsarchief van Gent en het fotoarchief van Denis Pieters. Aan Carlos Dekeyrel die instond voor fotografie, lay-out en vormgeving van de monografie en de tentoonstelling. Curator van het hele project, inhoudelijk en vormtechnisch, was Adrien De Vos, secretaris van het Willemsfonds Gent.
Grote dank is evenzeer verschuldigd voor al wie in dit project geloofde: de sponsors, met name de Provincie Oost-Vlaanderen, de Minister van Cultuur, Het Algemeen Bestuur van het Willemsfonds en de VZW Sociumi. Ook aan alle bestuursleden, medewerkers en vrijwilligers voor de tentoonstelling en het boek, onze welgemeende dank.
Praktisch:
Willemsfonds Gent (Lakenmekershuis), Vrijdagmarkt 24 9000 Gent
Duur van de tentoonstelling van 31 augustus tot en met 16 september.
Volwassenen: Willemsfondsleden 2 euro, niet-leden 3 euro.
De tentoonstelling wil de herdenking levend houdend ook voor de toekomstige generaties en richt zich daartoe in het bijzonder tot de schoolgaande jeugd. Daarom ook is de toegangsprijs tot 18 jarigen gratis.
De openingsuren zijn van maandag tot zaterdag van 14 tot 18 uur, op zondag doorlopend van 10 tot 18 uur.
Reservaties voor groepen buiten deze uren zijn ook mogelijk via: wfgent-dn@telenet.be of jan.de.groof3@telenet.be