Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?
Wie zoekt die vindt.
Wie zoekt die vindt.
In 2025 is het tachtig jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. Het Willemsfonds herdenkt dit met een bijzondere reeks filmvertoningen, in samenwerking met Lumière, Studio Skoop en huisvandeMens.
In vier steden — Gent, Antwerpen, Brugge en Mechelen — brengen we verspreid over het jaar vier films die telkens een persoon, thema of onderwerp uit de Tweede Wereldoorlog belichten. Elke vertoning wordt omkaderd met een inleiding, een voorbeschouwing of een nagesprek.
Eerder vertoonden we De Laatste Joodse Zomer (2024) van Thom Vander Beken. De tweede film in de reeks staat volledig in het teken van Leni Riefenstahl (1902–2003), Hitlers favoriete filmmaker met de documentaire Riefenstahl (2024) van regisseur Andres Veiel.
Meer dan vijftig jaar lang probeerde de Duitse regisseuse zich te ontdoen van het stempel van nazipropaganda dat kleefde aan haar visueel baanbrekende documentaires Triumph des Willens en Olympia. Volgens haar draaiden die films om schoonheid, arbeid en vrede — niet om politiek. Maar velen, onder wie Susan Sontag, dachten daar anders over.
Ook documentairemaker Andres Veiel dook in haar controversiële nalatenschap. Voor zijn fascinerende film Riefenstahl ging hij door maar liefst 700 dozen uit haar persoonlijk archief. Het resultaat is een onthullende blik op haar leven: van een lofzang aan Hitler en beschuldigingen van aanranding door Joseph Goebbels tot scherpe tv-optredens en compromitterende beelden achter de schermen.
Veiel citeert rijkelijk uit haar werk en uit interviews met en over haar. Eén ding is duidelijk: Riefenstahl hield haar hele leven lang de touwtjes stevig in handen. Of dat een blijk is van artistieke autonomie of bewuste manipulatie? Die keuze laat de film aan de kijker.
Op zaterdag 17 mei 2025 om 14u vertonen we Riefenstahl (2024) van Andres Veiel in cinema Lumière Antwerpen. De film wordt ingeleid en besproken door Anke Brouwers en Nick Majchrowicz
Anke Brouwers studeerde Taal – en letterkunde en doctoreerde aan de Universiteit Antwerpen over het sentimentalisme en de Amerikaanse stille film. Ze is docent filmgeschiedenis aan KASK School of Arts en levert bijdragen aan de filmtijdschriften Fantômas, Humbug, Vertigo en Photogénie. Daarnaast is ze sinds 2022 bestuurslid van Cinematek, het Koninklijk Belgisch Filmarchief en is ze ook gastvrouw van ‘Meet the Masters’, een cinefiel initiatief van Filmfestival Oostende dat filmklassiekers en hun makers belicht.
Nick Majchrowicz studeerde geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en werkt momenteel bij het Archief voor Nationale Bewegingen (ADVN). In zijn vrije tijd is hij actief als vrijwilliger bij Movie Matters, een filmproject van Dwaalzin, waar hij regelmatig de omkadering van films verzorgt. Hij is ook actief bij cinemagazine waar Nick af en toe een recensie schrijft.