Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?
Wie zoekt die vindt.
Wie zoekt die vindt.
Namen, de hoofdstad van Wallonië ligt aan de samenvloeiing van de Maas en de Samber. Met zijn smalle steegjes, terrassen en restaurants is dit een bijzonder charmante stad met uitzonderlijk rijk erfgoed. Een gids neemt ons via de voetganger-straatjes mee voor een bezoek aan deze mooie stad die gedomineerd wordt door zijn citadel, een van de grootste forten van Europa. Wij blijven echter in het historische hart van de stad en genieten van de architecturale en culturele pareltjes.
Na een vrije lunch in Namen rijden we verder naar Ter Hulpen voor een bezoek aan het Folon Museum.
Jean-Michel Folon werd op 1 maart 1934 geboren in Brussel. Hij bracht zijn jeugd door in België en ging op zijn twintigste industriële vormgeving studeren aan de ENSAV La Cambre, de Franstalige hogeschool voor plastische kunsten en vormgeving in Ter Kameren (Brussel). Vanaf 1955 woonde hij enkele jaren in een tuiniershuisje in Bougival, vlakbij Parijs.
Franse kranten waren niet meteen geïnteresseerd in zijn werk, maar Amerikaanse tijdschriften met een imposante oplage aarzelen niet om zijn illustraties op de voorpagina te plaatsen.
Dit was het begin van zijn succesverhaal. Folon werd al snel een graag geziene gast in galeries en musea over de hele wereld. Hij breidde zijn arsenaal aan technieken uit: tekenen, etsen, schilderen, beeldhouwen … Hij illustreerde boeken van grote auteurs als Kafka, H.G. Wells, Prévert, Vian, Borges, Bradbury … Folon maakte monumentale muurschilderingen, glas-in-loodramen, wandtapijten, theater- en operadecors, en sculpturen.
In 1972 huurde de Franse regisseur Michel Polac hem in als acteur in zijn film La Chute d’un corps. Daarna vertolkte hij diverse filmrollen aan de zijde van vooraanstaande Franse acteurs als Rufus, Michel Piccoli, Patrick Dewaere, Marthe Keller, Miou-Miou en Marlène Jobert.
In 2000 opende hij zijn eigen museum in de kasteelhoeve van het kasteel van Ter Hulpen, gelegen in het Regionaal Solvay Park, een groene oase van 227 hectare die aan het Zoniënwoud grenst.
Folons werk is doordrongen van een groot gevoel voor ethiek. Met zijn zachte kleuren trachtte hij ons in de richting van tolerantie en vrede te leiden. Hij meende immers dat “als de mens meer tijd besteedde aan het bewonderen van de schoonheid van de wereld of van een kunstwerk, hij dan minder tijd aan oorlog zou besteden en het – vaak zinloze – geweld zou vergeten dat in hem leeft.” Folon gaf echter geen tragisch beeld van de wereld. Zijn oeuvre is doordrongen van humor en poëzie, omdat hij aan schoonheid, naast een esthetische waarde, ook een morele connotatie toeschreef. Folon sprak zich uit tegen de doodstraf, eiste gelijkheid tussen mensen ongeacht hun huidskleur, religie of cultuur, verdedigde minderheden en deed dat in een idioom dat uiterst toegankelijk is: beelden en tekens die universeel en voor iedereen begrijpelijk zijn.
Daarom vroeg een organisatie als Amnesty International hem om niet alleen hun affiches (1977, 1986) maar ook de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (1988) te illustreren, met de insteek om het vertrouwen in de mensheid te herstellen. Folon was ook geëngageerd tegen racisme, dat in zijn ogen geen bestaansrecht heeft, omdat, zo zei hij, “kleuren gemaakt zijn om zich te vermengen en van elkaar te houden”. Hij voerde vele andere projecten uit, onder meer een affiche Contre la peine de mort (‘Tegen de doodstraf’, 1978), en nog andere voor het Hoge Commissariaat van de VN voor vluchtelingen (1991), de UNESCO (1988) en de Paralympische Winterspelen van 1992 in Tignes en Albertville (de affiche toont een vogel met gebroken vleugels die doorvliegt).
Folon bedacht voor het bezoekersparcours een originele, poëtische en interactieve scenografie met installaties, muziek, licht- en optische effecten. In de vijftien tentoonstellingszalen worden zijn iconische creaties tentoongesteld, waaronder werken in gekleurde inkt, aquarellen, schilderijen, etsen, affiches, kunstobjecten en sculpturen… Aan de hand van zo’n 350 werken ontdekken we de rijkdom van het oeuvre van deze multidisciplinaire kunstenaar, die met zijn universele boodschap in korte tijd internationale erkenning verkreeg.
Na het geleid bezoek heeft u nog de gelegenheid om een wandeling te maken in het park en/of een terrasje te doen in Taverne de l’Homme Bleu, ook gevestigd in de voormalige kasteelboerderij.
Praktisch
- 08.00u Opstapplaats Diepenbeek (vooraf verwittigen a.u.b.)
- 08.15u Vertrek te Tongeren – bus stopplaats Eeuwfeestwal t.h.v. Casino
- 09.30u Aanvang geleid bezoek aan de stad Namen
- 12.00u Vrije lunch in Namen
- 14.00u Vertrek naar Ter Hulpen
- 15.00u Geleid bezoek aan het Folon Museum
- 18.30u Vertrek huiswaarts
Prijs
€ 56 per persoon. In de prijs zijn inbegrepen: de bus, de geleide bezoeken, de fooi voor de chauffeur. Houders van een museumpas betalen € 47.
De inschrijvingen worden verwacht vóór uiterlijk 2 mei 2025.
Uw inschrijving is pas geldig van zodra wij de betaling ontvangen hebben op rekening BE32 0019 4259 0102 van het Willemsfonds Tongeren. Datum van betaling bepaalt de deelname.