Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Over ‘Histoire de ne pas rire - Het surrealisme in België’

‘Histoire de ne pas rire - Het surrealisme in België’

Bozar viert 100 jaar surrealisme met een tentoonstelling rond de beroemde avant-gardestroming in België over een periode van maar liefst 60 jaar. 1924: net als in Parijs starten ook in ons land de surrealistische activiteiten met gedurfde pamfletten van onder meer dichter Paul Nougé, leidraad in deze expo. “Kwestie van niet te lachen”, dat geeft het dubbele van deze tentoonstelling weer. De surrealisten waren enerzijds serieus: ze wilden echt wel dingen aanklagen in de maatschappij, maar tegelijk is het om te lachen,”

De eigenzinnige surrealisten in België gaan voorbij aan het louter esthetische – ze willen de wereld transformeren met hun subversieve kunst. In “Histoire de ne pas rire” wordt extra aandacht geschonken aan hun internationale contacten, de politiek-historische achtergrond en belangrijke vrouwelijke kunstenaars. Met werk van o.a. Paul Nougé, René Magritte, Jane Graverol, Marcel Mariën, Rachel Baes, Leo Dohmen, Paul Delvaux en ook Max Ernst, Yves Tanguy, Salvador Dalí, Giorgio De Chirico en vele anderen.

 “Ceci n’est pas une pipe”, de vogels, appels of vreemde bollen van René Magritte zijn wereldwijd bekend. België is hét land van het surrealisme; Het was de Fransman, schrijver André Breton, die de beweging in gang zette met zijn eerste Surrealistisch Manifest, in 1924, een eeuw geleden dus. Breton brak een lans voor kunst en literatuur zonder controle van de rede. Het onderbewuste, de droomwereld, de fantasie moesten lekker vrij naar buiten stromen. Ze hadden humor en waren zeer politiek geëngageerd. Vanuit linkse, communistische hoek wilden ze de samenleving veranderen.

De surrealisten stampten dus met plezier tegen de gevestigde orde. Erotiek en naakt waren daarbij een geliefkoosd middel. Ze hebben de vrouw als muze op een voetstuk gezet en haar anderzijds geseksualiseerd. Het is dus een dubbel verhaal.

De gidsen zijn besteld!

 Praktisch

- 09.45u. Afspraak aan het NMBS-station Tongeren

- 09.52u. Vertrek trein naar Brussel via Hasselt op spoor 3

- 12.00u. Vrije lunch

- 14.00u. Geleid bezoek aan de tentoonstelling. Nadien vrij.

Prijs: €  25 per persoon. Houders van een Museumpas betalen € 9

In de prijs zijn begrepen: de inkom en het geleid bezoek aan de tentoonstelling.

Inschrijvingen worden verwacht vóór uiterlijk 15 mei 2024. Uw inschrijving is pas geldig van zodra wij de betaling ontvangen hebben op rekening BE32 0019 4259 0102 van het Willemsfonds Tongeren.

De deelnemers zorgen zelf voor hun treinticket.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Meer info nodig? Contacteer:
Lutgart Voets
tongeren@willemsfonds.be
0472 69 33 81

Sluit Mijn Willemsfonds