Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?
Wie zoekt die vindt.
Wie zoekt die vindt.
De lezingen van het Willemsfonds Sint-Truiden focussen in 2024 op ons verleden. In het najaar op 24 november 2024 brengt Rijksarchivaris Rombout Nijssen ons het verhaal van Limburg en op 7 maart 2024 licht de Belgische-Congolese auteur Nadia Nsayi het koloniaal verleden toe, aan de hand van haar boeken ‘Dochter van de dekolonisatie’ (2020) en ‘Congolina’ (2023).
In 1984 werd Nadia Nsayi Madjedjo Clerebaut geboren in Congo. Vijf jaar later verliet ze haar geboorteland voor België. Ze groeide op in het Vlaamse Landen. In 2008 behaalde ze een masterdiploma Internationale Politiek aan de Katholieke Universiteit Leuven. Daarna ging ze aan de slag als parlementaire medewerker. Gedurende tien jaar was ze beleidsmedewerker Congo. Eind 2019 verliet ze de ontwikkelingssector voor de museumwereld. Ze werd curator bij het Antwerpse MAS (Museum aan de Stroom). Sinds 2021 is ze binnen de publiekswerking van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (AfricaMuseum) verantwoordelijk voor de culturele programmatie.
In 2020 verscheen 'Dochter van de dekolonisatie'. Het boek verweeft haar Belgisch-Congolees familieverhaal met de relaties tussen België en Congo sinds de koloniale periode.
In de lezing blikken we met Nadia Nsayi terug op de Belgische kolonisatie van Congo, koloniale erfenissen in de Belgische samenleving en het belang van een dekoloniale beweging die streeft naar diversiteit, gelijkwaardigheid en gerechtigheid.
Tickets kunnen rechtstreeks worden geboekt op de site van www.debogaard.be/activiteiten/dochter-van-de-dekolonisatie als lid van het Willemsfonds kiezen jullie voor het WF-tarief.
I.s.m. CC De Bogaard en AVANSA Limburg