Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?
Wie zoekt die vindt.
Wie zoekt die vindt.
Tentoonstelling Deportatie & Genocide
Van 10u00 tot 12u00 en van 13u00 tot 18u00 vrij bezoek aan de tentoonstelling “Deportatie en Genocide, een Europese tragedie”.
Tijdens de geschiedenis van WOII werd maar één poging ondernomen om een deportatietrein te stoppen. Op 19 april 1943 werd het XXste transport uit Mechelen naar Auschwitz tegengehouden door 3 mannen.
Louis De Cock en Anne-Marie Vanden Herrewegen van Gerardimontium geven een lezing over de Jodenvervolging in G’bergen. Ze belichten het lot van gedeporteerde, maar ook ondergedoken, dus geredde joden. Zo tonen zij aan hoe de Holocaust ook een impact had op onze lokale gemeenschap.
Infostand Gerardimontium: publicaties over de oorlog, de deportatie en de Holocaust in Geraardsbergen.
Auteurs: Wouter Polspoel en Herman Van Campenhout.
Er worden nog andere oorlogsromans voorgesteld, o.m.: ‘Muurziek’ (de Koude oorlog en de val van de muur van Berlijn) en ‘De mollen van Petit Bois’ (WO I: Belgen en Britten graven een tunnel tot onder de Duitse installaties…)
De Holocaust is een thema dat terugkomt in duizenden boeken en films, maar ook in strips en graphic novels heeft het de voorbije 75 jaar een plaats gekregen. In het stripmuseum kan je gaan kijken naar 'Holocaust en strips' en krijg je er deskundige uitleg van Staf Sunaert.
Onze Oorlog vertelt het verhaal van verzetsman Piet Swijsen en Karel Verstoffelt, Oostfronter en bewaker in het Auffanglager Breendonk, en hoe ze ondanks hun diametraal andere levenslopen tijdens de 2de wereldoorlog toch een gemeenschappelijke verstandhouding hebben in de bokssport. Dit verhaal is mede gebaseerd op ware gebeurtenissen tijdens en na de SS-razzia in Sint-Truiden op 25 mei 1943.
Infostand Willemsfonds Geraardsbergen en het project ‘Geen lege brooddozen meer in de klas' met -vrijblijvend - de mogelijkheid om steun te verlenen.
Contact: jimmy.godaert@telenet.be of luc-govaert@telenet.be