Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?
Wie zoekt die vindt.
Wie zoekt die vindt.
Op zaterdag 24 maart nemen wij u, samen met Paul Koop, mee op een verdere verkenning van Nederland. Ditmaal bezoeken we Oudenbosch, Willemstad en Breda.
Als eerste houden we een korte stop in Oudenbosch, een stadje dat verbaast met zijn enorme basiliek die van ver te zien is. Alles begint met de merkwaardige geschiedenis van de Pauselijke Zouaven. Midden de 19de eeuw staan Italiaanse revolutionairen onder leiding van Garibaldi en Cavour op tegen de wereldheerschappij van de Paus. Pius IX is staatshoofd van de Pauselijke Staten. Om zich te verdedigen doet de Paus beroep op katholieke jongens in Europa. Veel Fransen, Belgen en Duitsers volgen de oproep. Het grootste aantal vormen de Nederlanders. Met 3200 verzamelen zij zich in Oudenbosch. In 1870 wordt het Pauselijk leger verslagen, waardoor de Pauselijke Staten, onder leiding van het Huis van Savoie de kern zullen worden van het huidige Italië.
Als herinnering aan deze Zouaven laat Pastoor Hellemons, die in Rome gestudeerd had, de basiliek H.H. Agatha en Barbara bouwen. Zij is een verkleinde kopie van de Sint Pieter in Rome op een schaal van een op drie. Het front van de kerk is deze van Sint Jan van Latheranen. De architect was Pierre Cuypers, die ook het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam bouwde. Deze basiliek stond ook in het teken van het katholieke reveil in Nederland.
We zetten onze weg verder naar Willemstad, dat behoort tot een van de mooiste stadjes van Nederland. Het is ook een van de vele Hollandse stadjes die op het einde van de 16de, begin 17de eeuw werden uitgebreid als vesting en schans gericht op de strijd tegen de Spanjaarden. De werken begonnen in 1583. Als een ster met zeven punten is het een van de mooiste voorbeelden van vestingbouw volgens het oud-Nederlandse stelsel. De bouwer van de vesting is Adriaan Anthonisz Leegwater. Het stadje is genoemd naar zijn stichter, Willem van Oranje. Gezien haar strategische ligging aan de oude zeearm, het Volkerrak, liet Napoleon er een kruithuis bouwen.
De achtkantige witte ‘d’Oranjemolen’ uit 1734 verwelkomt ons van ver en we bewonderen er het oude historisch haventje, het stadhuis in Hollandse Renaissance, de prachtige Koepelkerk uit 1607, en het indrukwekkende Mauritshuis, vroeger het ‘Princehof’. Sinds 1970 is de vesting tot beschermd stadgezicht uitgeroepen.
Na de lunch in een van de restaurantjes in de historische haven vervolgen wij onze weg (44 km) voor een stadsondekking van Breda, gelegen aan de samenvloeiing van de Mark en de Aa. De stad had verbinding met de zee langs de Mark die overgaat in de Dintel, om uit te monden in de zeearm bij Dinteloord. De oude haven is opnieuw uitgegraven: waar sinds de zestiger jaren van de vorige eeuw het water had plaats gemaakt voor een troosteloze autoparking, is nu de oude haven in oude glorie hersteld. Breda was samen met ‘s Hertogenbosch de noordelijke grensstad van het Hertogdom Brabant en lag aan een belangrijk knooppunt van middeleeuwse wegen, die naar Antwerpen en Leuven liepen.De abdij van Postel lag op die weg en van hier uit ging een verbinding naar ’s Hertogenbosch, om dan verder te lopen naar het Rijnland en Keulen (kaart van Tirion - J. Keizer 1739).
Sinds de 15de eeuw komt de stad via erfenis van het Huis van Polanen in het bezit van het Huis van Nassau. In begin van de 16de eeuw werd de stad omwald. De grachtengordel verwijst nog naar deze wallen en muren die in 1870 werden gesloopt. Het kasteel staat statig aan de rand van de oude stad, midden in het groen. De Koninklijke Militaire Academie is er reeds vele jaren in gevestigd.
Zij speelt een zeer belangrijke rol in de tachtigjarige oorlog:
Breda is een aantrekkelijke stad met veel terrassen en restaurantjes, prachtige musea in een historisch centrum. De Grote Kerk in Brabantse gotiek is een indrukwekkend monument. Vooral de graftombe van de Nassau’s is een zeldzaam voorbeeld van Renaissance beeldhouwwerk in de Nederlanden.
Praktisch:
Prijs: € 35 per persoon. In de prijs zijn inbegrepen: de bus, de inkomgelden, de gids, de koffie. Niet inbegrepen: de lunch.
De inschrijvingen worden verwacht vóór 15 maart 2018. Uw inschrijving is pas geldig van zodra wij de betaling ontvangen hebben op rekening BE02 3350 1549 0340 van het Willemsfonds Tongeren.