Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Programma van Verzet en collaboratie: lezing door prof. Pieter Lagrou

Verzet en collaboratie: lezing door prof. Pieter Lagrou

Programma van Verzet en collaboratie: lezing door prof. Pieter Lagrou

Op woensdag 29 januari:
19:00 - 21:00 Lezing
  1. Van 19:00 tot 21:00

    Lezing

    De Tweede Wereldoorlog is altijd een stukje onverwerkt verleden gebleven in België. De collaboratie tijdens de bezetting en de daaropvolgende gerechtelijke vervolging van collaborateurs en oorlogsmisdadigers, het blijven heikele thema’s.

    Het is niet per toeval dat nergens anders in de wereld die strafrechtelijke vervolging een periode van “repressie” wordt genoemd. Hoe is het in België zo ver kunnen komen dat mensen die tijdens de oorlog zwaar in de fout waren, toch haast in een slachtofferrol konden kruipen? En waarom staan mensen als Staf Declercq, Léon Degrelle, August Borms, Joris Van Severen, ... in het collectieve geheugen en de geschiedenisboeken, terwijl we alle moeite van de wereld hebben om de naam van één verzetstrijd(st)er te kunnen opnoemen? Hoe komt het dat er verschillende Cyriel Verschaeve-straten bestaan, terwijl er bijvoorbeeld pas in 2019 een straat werd vernoemd naar verzetsheldin Andrée De Jongh?

    Kortom, hoe werd het beeld van de geschiedenis rond deze donkere periode gevormd? Hoe kon het gebeuren dat het verzet enigszins in de vergetelheid raakte en waarom werden na de oorlog verzachtende omstandigheden gekoppeld aan de collaboratie (ondanks de meest gruwelijke misdaden die daar vaak bij hoorden)? Wie droeg bij aan deze situatie en waarom?

    Professor Pieter Lagrou (ULB) is gespecialiseerd in de Tweede Wereldoorlog en de herinnering aan deze oorlog. Hij schreef er boeken over en werkte o.a. mee aan de Canvasreeksen “Kinderen van de collaboratie” en “Kinderen van het verzet”. Op woensdag 29 januari zal hij voor het Willemsfonds een lezing geven over de herinnering aan het verzet en de collaboratie. Nadien is er de kans om vragen te stellen en met hem in gesprek te gaan. Dit alles doen we, met dank aan de gemeente Sint-Joost-ten-Node en schepen Lydia Desloover, in het zeer mooie kader van het Charliermuseum.

    Inschrijven kan via hans@willemsfondsbrussel.be of tel. 02 549 65 39.


    Een organisatie van Willemsfonds Schaarbeek-Evere-Sint-Joost en Willemsfonds Woluwe

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Sluit Mijn Willemsfonds