Tussen Merendree en Vinderhoute kronkelt de Oude Kale door een landschappelijk pareltje van bloemrijke hooilanden, oude knotwilgen en kleine broekbosjes.
De Oude Kale was ooit een van de grootste beken van het Meetjesland en verbond de Poekebeek met de Durme. De aanleg van de Brugse Vaart, het Schipdonkkanaal en de ringvaart hebben de waterhuishouding van de Oude Kale echter danig in de war gestuurd.
Toch is de Vallei van de Oude Kale tussen Vinderhoute en Merendree bijzonder goed bewaard gebleven en kan de beek er nog vrij meanderen. In de beek vindt men nog tal van vissoorten en heel wat bijzondere waterdiertjes en waterplanten. Soms kan men er zelfs een ijsvogel spotten.
De vallei, vlak en tot 600 meter breed, vormt aan de noordkant een scherpe grens tussen natte meersen en omliggende kouters. De zuidelijke grens tekent zich minder scherp af en de vallei loopt geleidelijk uit in “den broek” op de grens tussen Merendree en Drongen. De bodem bestaat vooral uit zware kleigronden. Op de natste plaatsen komen ook nog veenpakketten voor.
De vallei is een lappendeken van weilanden, knotwilgenrijen, kleine veldbosjes en talrijke sloten. Deze bijzondere biotoop is zeer geschikt voor diverse plantengroei: meer dan 350 plantensoorten komen in dit gebied voor. In het voorjaar en de zomer vindt men er de prachtige kleuren van de pinksterbloemen, koekoeksbloemen en hier en daar soms een orchidee. Deze grote plantengroei trekt uiteraard een weelde van dieren aan: meer dan 15 soorten libellen, 20 soorten vlinders en 85 broedvogelsoorten werden hier al gezien. Geniet van de prachtige oranjetipjes, kleine vuurvlinders, steenuilen, gekraagde roodstaarten of een groepje reeën.
De heer Eric De Clerk, voorzitter Natuurpunt Lovendegem, zal ons op deskundige wijze door dit prachtig stukje natuurgebied gidsen.
Praktisch:
Afspraak: Parking kerkhof – Molenslag 19 – 9921 Vinderhoute
Samenkomst om 14.45 uur – start om 15.00 uur