Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?
Wie zoekt die vindt.
Wie zoekt die vindt.
Daguitstap is VOLZET
Saint-Omer (Sint-Omaars) is een stad in het noorden van Frankrijk (departement Pas-de-Calais), gelegen aan de rivier de AA (mondt uit in de Noordzee bij Grevelingen)en telt ruim 15.000 inwoners.
Vier monniken, waaronder Audomarus en Bertinus werden in de 7e eeuw door koning Dagobert (Le bon roi Dagobert 603-639) naar het gebied van de Morienen (de toenmalige bewoners) gestuurd om die te kerstenen. De abdij die werd gesticht, kreeg de naam Bertinusabij. De ruïnes van de derde Sint-Bertinusabij, uit de 14e en 15e eeuw zijn nog in het huidig stadsbeeld aanwezig. De stad die in de 10 e eeuw rond de abdij ontstond, kreeg de naam van Sint-Omaars.
Met het graafschap Artesië kwam Sint-Omaars in 932 in het bezit van de graven van Vlaanderen, die zich vestigden in hun kasteel op de Kasselberg. Onder Lodewijk XIV werd Artesië Frans grondgebied en werd Sint-Omaars definitief veranderd in Saint-Omer.
Van zodra we uit de bus stappen, worden we geconfronteerd met een torenhoge vestingmuur, oorspronkelijk gebouwd door Sébastien de Pestre de Vauban (In 1655 benoemd tot koninklijke ingenieur van Lodewijk XIV). In de 19e eeuw werden die stadswallen grotendeels ontmanteld en heropgebouwd in functie van de modernisering van de stad.
Het stadspark waar we langs wandelen heeft een zeer gevarieerde flora, een kiosk, een waterval en is een rustgevende plek.
DE BAROKKE THEATERZAAL UIT DE 18e EEUW
De barokke theaterzaal was tot 1970 in gebruik, is zeer recent gerestaureerd en is klaar voor het opvoeren van opera's. Het gebouw zelf is lange tijd het stadhuis van Saint-Omer geweest en werd door de bewoners de koffiemolen genoemd. Gemakkelijk te ontdekken hoe dit komt! Op het terras biedt het WF je een koffie aan.
DE NOTRE-DAME KATHEDRAAL/ BASILIEK
Het is een indrukwekkend bouwwerk in Schelde-gotiek waar men drie eeuwen heeft aan gewerkt (van de 13e tot de 16e eeuw). Het meubilair van de kathedraal is uniek en hoort tot de rijkste van Frankrijk! De kruisafdoening van Pieter Paul Rubens (1577-1640) is werelderfgoed, het astrolabium (1558), het imposante Cavaillé-Coll-orgel ( ook in de Gentse Sint-Niklaaskerk) en nog veel andere bezienswaardigheden zijn in een zee van licht te aanschouwen.
Vrij bezoek aan het museum, één van de belangrijkste in het grote departement Pas-de-Calais. Dit museum is ondergebracht in het elegant 18e eeuws stadspaleis, dat in 1776 voor de gravin van Fruges (departement Pas-de-Calais), Marie-Josèphe Sandelin, werd gebouwd.
De drie parcours, langs tal van meesterwerken, nemen je mee op een reis door de geschiedenis en de kunst: middeleeuwse kunst- schone kunsten- keramiek.
Middagmaal in restaurant Le Saint Charles (nr 5 van de 73 restaurants in Saint-Omer!)
!UW KEUZE BIJ HET INSCHRIJVEN OPGEVEN!
PS De drank bij het middagmaal is zelf te betalen.
Wanneer: Plaats vertrek: | Zaterdag 25 mei 2019P&R Gentbrugge Arsenaal (Brusselsesteenweg richting Melle net voorbij viaduct autobaan / trein tegenover bpost)Ook een stopplaats van tram 2 'arsenaal' Zwijnaarde - Melle Leeuw |
Uur van vertrek: Terug: | 08:00u stipt! 19u30 - 20u00 |
Kosten | Alles inbegrepen (exclusief drank bij lunch)WF-leden: €70 /niet-leden: €75Overschrijven op WF Gentbrugge:IBAN rek.nr.BE80 0012 0852 1077 |
Info & reservatie | Voor GentMark De Jode; tel: 0477/27.02.35mail: mark.de.jode@skynet.be Voor GentbruggeJan De Groof; tel: 0486/22.77.02 of mail: jan.de.groof3@telenet.be Inschrijven voor maandag 13/05/2019 |