Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?
Wie zoekt die vindt.
Wie zoekt die vindt.
Na vele maanden van lockdown nemen we de draad weer op en nodigen wij u uit voor een uitstap naar Zeeland, naar de landstreek Walcheren in het westen van de provincie waar we Middelburg en Veere bezoeken.
Zeeland is een land op zichzelf. Het behoort weliswaar tot het Koninkrijk Nederland, maar door haar eilanden, dammen en riviermondingen heeft het land een eigenheid die op zich zelf staat. Tot de eerste helft van de twintigste eeuw bestond het land uit tientallen eilanden en eilandjes. Bekijk eens de oude kaart van Joannes Blau in de zestiende eeuw waarop de eilanden als dobbelstenen over de kaart zijn verspreid.
De geschiedenis van Zeeland kent hierdoor een eigen verhaal en ontwikkeling. De Middeleeuwse lakenhandel , de stapelplaats van Franse wijnen, de visserij en vooral de verre handelsexpedities naar de Oost en de West zorgden voor welstand. En welvaart trekt op zijn beurt de kunstenaars aan.
Zeeland bestaat vandaag uit de eilanden Walcheren, Schouwen Duiveland en Overflakkee. Walcheren is het belangrijkste eiland met rijke historische steden zoals Middelburg, Veere en Goes. Vlissingen, vroeger een kleine vissershaven, is een belangrijke havenstad. Door de uitbouw van een reusachtige containeroverslagplaats wordt ze een gedegen concurrent voor Antwerpen. Het eiland kende een bewogen geschiedenis. De Engelse en Schotse wol werd tussen de 14de en 16de eeuw ingevoerd in haar havens. Veere heeft nog de trotse Schotse Huizen die wijzen op dit rijke verleden. Het stadhuisje is een van de mooiste van Nederland. De prachtige beelden op de gevel met Erasmus en de Dames van Borsele zijn van een indrukwekkende plastische schoonheid. Van ver zien de schippers op het Veerse meer de slanke toren als een verwelkomingbaken.
In de ontwikkeling van de Oost Indische Compagnie had Middelburg in de 17de eeuw naast Amsterdam de belangrijkste rol. De bewindvoerders van de Kamer – een van de zes die de Compagnie telde- zetelden in het college van de Heren Zeventien. De stad was voor de laatste wereldoorlog, naar het oordeel van historicus J. Huizinga, een van de mooiste van Nederland. Tot de bombardementen in 1940 een groot deel van de oude stad in puin legden. Ook het stadhuis, in de 15de eeuw door twee Keldermansen gebouwd, werd vrijwel geheel verwoest. Gelukkig is de stad en het stadhuis mooi gerestaureerd en herbouwd. Indrukwekkend is de oude Norbertijnenabdij die midden in de stad ligt met de toren de Lange Jan van 89 meter hoog. Het is een plezier te kuieren langs al de oude straten en pleinen, waar ieder huis een opschrift heeft.
Op het einde van de Tweede Wereldoorlog bombardeerden de Engelse de dijken van Walcheren in een ultieme poging om de Nazi’s te verdrijven. Immers was Walcheren voor de Duitsers het bastion van waaruit zij de Westerschelde en dus de toegang tot Antwerpen in een ijzeren greep hielden. In de dijken bij Fort Rammekens en Westkapelle werden grote bressen geslagen. De zee met haar spel van eb en vloed kreeg er vrij spel. Enkele jaren liep Walcheren tweemaal per dag onder. De strijd van de dijkbouwers leek hopeloos en Den Haag dacht er op een bepaald ogenblik zelfs aan om Walcheren op te geven: de miljoenen kubieke meters water die bij iedere getijde door de gaten stroomden, sleurden steeds opnieuw alle dichtingen weg en men kon weer opnieuw beginnen. Tot er een jonge ingenieur met een dwarse dijkenbouwer op het toneel verscheen en de regering kon overtuigen om verder te doen. De gestage strijd wordt prachtig beschreven in het meeslepende boek ‘ Het Verjaagde Water’ van A. Den Doolaerd.
Wij reserveerden alvast Paul Koop, cultuurhistorische gids, ondertussen al goed bekend bij onze leden, die ons op deze uitstap vergezellen.
Praktisch
- 07.45u Opstapplaats Diepenbeek (vooraf verwittigen a.u.b.)
- 08.15u Vertrek te Tongeren op de parking Casino aan de Eeuwfeestwal
- tijd voor koffie
- stadwandeling in Veere
- Vrije lunch
- Stadswandeling in Middelburg
- Vrije tijd
- 18.30u Vertrek naar Tongeren
Maatregelen i.v.m. Covid 19
Prijs: € 40 per persoon. In de prijs zijn inbegrepen: de bus, de gids, de inkomgelden, de fooi voor de chauffeur en de lunch.
De Inschrijvingen worden verwacht vóór uiterlijk 25 april 2022. Uw inschrijving is pas geldig van zodra wij de betaling ontvangen hebben op rekening BE02 3350 1549 0340 van het Willemsfonds Tongeren.