Geschiedenis:
Het verhaal van het AfricaMuseum begint bij de wereldtentoonstelling van 1897 in Brussel. Op aansturen van koning Leopold II werd het koloniale luik van de tentoonstelling ondergebracht in het Koloniënpaleis te Tervuren. Onder meer opgezette dieren, bodemstalen, voedingsmiddelen, etnografische en artistieke voorwerpen uit Congo werden in de zalen ondergebracht, naast kunstwerken uit België. In het park werd een heus Afrikaans dorp opgetrokken, waar overdag Congolese inwoners vertoefden. Zeven Congolezen kwamen er om het leven.
Leopold II zag dit museum als een uitgelezen promotiemiddel om investeerders en het Belgische volk van zijn koloniale plannen te overtuigen. In 1898 werd deze tijdelijke tentoonstelling omgevormd tot het eerste permanente museum in het teken van Congo. Het was van meet af aan zowel museum als wetenschappelijk instituut.
Het gebouw werd al vrij snel te klein en Leopold II schakelde Charles Girault – architect van het Parijse Petit Palais – in voor een ambitieus bouwproject. De site zou een gloednieuw Congomuseum krijgen, naast een “Ecole Mondiale”, een congrescentrum, een station, Chinese paviljoens en een sportcomplex.
Het grootste deel van de “opbrengsten” uit Congo, een Kroondomein in privébezit, werd aangewend voor deze bouwprojecten. In 1908 werd de Onafhankelijke Congo-staat omgedoopt tot Belgisch-Kongo en het museum tot Museum van Belgisch-Kongo.
Leopold II overleed nog voor de werken voltooid waren. Het was zijn opvolger, Albert I, die het museum op 30 april 1910 plechtig opende.
Op 10 maart 1952 werd het museum bij K.B. omgedoopt tot Koninklijk Museum voor Belgisch-Kongo.
Na de Congolese onafhankelijkheid kreeg het museum de naam van Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en werd het onderzoeks-domein uitgebreid. Ook vandaag nog besteedt het AfricaMuseum twee derde van zijn budget en personeel aan wetenschappelijk onderzoek.
Actualiteit:
Hoe de recente geschiedenis en structurele verbouwingen hebben geleid tot het huidige AfricaMuseum zullen we zelf ontdekken tijdens onze deels vrije en deels gegidste rondgang.
Dagindeling:
Aangekomen in het museum, omstreeks 11u00 uur, starten we met een vrije-individuele rondgang . Om 12.30 uur verzamelen we in de inkomhal en begeven we ons naar het restaurant. Het menu bestaat uit een soep, de hoofdschotel van de dag en een dessert + 1 consumptie. We hebben afspraak met onze gids om 14.00 uur voor een rondleiding van ong. 90 minuten rond het thema “A Blend of Central Africa”.
Hierna rest ons eventueel nog de tijd om een bezoekje te brengen aan de shop of eventueel nog een drankje te nuttigen waarna we ons naar de bushalte begeven voor de terugreis.
(Liften en wandel-ruststoeltjes zijn aanwezig.)
AfricaMuseum – Leuvensesteenweg 13 – 3080 Tervuren
Zaterdag 2 maart 2019
Verzameling in de hal v/h station Gent Sint-Pieters om 08.15 uur stipt. We nemen de trein Gent-Leuven van 08.39 uur. Gelieve zelf te zorgen voor een geldig vervoersbewijs H-T. In Leuven nemen we de bus v/d Lijn tot aan het museum.
Participeren met eigen vervoer is uiteraard mogelijk.
Bus-Trein, aankomst te Gent voorzien om 18.30 uur.
€ 50 WF-leden - € 52 niet WF-leden
(inkom, gids en lunch inbegrepen)
Storting op rekening BE 31 2900 3304 1655 van Walter De la Ruelle tegen uiterlijk 20 februari 2019.
Info: Walter De la Ruelle, tel.: 0496/86 07 36
mail : walter-nicole@telenet.be