Menu
Sluit zoekveld

Waarmee kunnen wij je van dienst zijn?

Wie zoekt die vindt.

Het ontbreekwoord: een verrijking voor de Nederlandse Taal

Het ontbreekwoord: een verrijking voor de Nederlandse Taal

5 augustus 2024 by Pascale Braeckman

De rubriek ‘het ontbreekwoord’ is de afgelopen twee jaar uitgegroeid tot een vaste waarde op Radio 1. Elke woensdagmiddag gaan vele duizenden luisteraars op zoek naar woorden die in de Nederlandse taal – helaas – nog niet bestaan. En nu is er speciaal voor Willemsfondsers een wedstrijd waarbij je kans maakt op één van de drie exemplaren van Het Grote Ontbreekwoordenboek 2!

Woorden als ‘kwijtruimen’ (het opruimen van spullen die je vervolgens niet meer kunt vinden), ‘leeswee’ (de melancholie die je voelt als je een goed boek hebt uitgelezen), ‘settelvet’ (de kilo’s die je aankomt wanneer je in een relatie komt), ‘fantoomplek’ (het gevoel dat je iets bent vergeten omdat je een lege plek ziet), en ‘fautocorrectie’ (de ergernis die ontstaat wanneer je telefoon verkeerde woorden invoert), hebben allemaal hun weg gevonden naar het tweede deel van Het Grote Ontbreekwoordenboek.

Maar wat maakt een nieuw woord eigenlijk goed? Welke criteria moet een ontbreekwoord voldoen om echt een plek in onze taal te verdienen? En hoe maak je zelf een ontbreekwoord? In dit boekje wordt de Nederlandse taal op een vrolijke manier verrijkt en leer je hoe je daar zelf een steentje aan kunt bijdragen. Het biedt niet alleen een frisse blik op onze taal, maar inspireert ook om zelf creatief met woorden aan de slag te gaan.

Banner ontbreekwoordenboek (1)

Ben je enthousiast geworden en wil je zelf ook aan de slag met ontbreekwoorden? Doe dan mee aan onze wedstrijd en maak kans op één van de drie exemplaren van Het Grote Ontbreekwoordenboek 2!

Wat moet je daarvoor doen?

  1. Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
  2. Mail voor 12 augustus jouw favoriete ontbreekwoord naar info@willemsfonds.be met vermelding van je naam en adres. De drie meest originele antwoorden krijgen daarna een exemplaar opgestuurd. Vermeld in de onderwerpregel van de mail 'Wedstrijd Grote Ontbreekwoordenboek 2'.

I.s.m. Pelckmans Uitgevers

Sluit Mijn Willemsfonds